Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto śmietankowe z parmezanem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto arborio 150-200 g
mleko 3,2% 1 szkl.
śmietanka słodka do smaku
masło klarowane 2-3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
parmezan starty do smaku
masło świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto śmietankowe z parmezanem

W szerokim garnku rozpuścić masło klarowane, wsypać ryż i mieszać do czasu, aż lekko zmieni kolor, w międzyczasie posolić.
Podlać gorącym mlekiem i szybko wymieszać. Dolać szklankę wody i mieszać przez kilka minut. Kiedy ryż zacznie wrzeć, dolać spory chlust słodkiej śmietanki, nakryć, przestawić na najmniejszy palnik i dusić ok. 15 minut, w razie konieczności podlewając niewielką ilością wody.
Co jakiś czas zamieszać.

Kiedy ryż jest miękki wsypać starty parmezan, dolać śmietanki i wymieszać.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Na każdej porcji położyć po kawałeczki zimnego świeżego masła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 03.09.2016 16:46
bardzo dawno nie jadłam
Habibi 02.09.2016 08:15
to najszybsze i najbardziej kremowe risotto jakie jadłam ;)
Android 01.09.2016 22:27
Lubię risotto ale tego nie znam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak