Zupa rozgrzewająca z pulpecikami

Zupa rozgrzewająca z pulpecikami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę

  • pieczarek

    500 g
  • papryki słodkie

    2 szt
  • sosu meksykańskiego

    2 słoiki
  • fasoli czerwonej

    2 puszki
  • sól i pieprz

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • majeranek

  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • selera

    0,5 szt
  • pora

    1 kawałek
  • masła

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • sól

  • wody

    3,5 l

Pulpety

  • mięso mielone

    0,5 kg
  • jajko

    1 szt
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • sól i pieprz

  • tłuszcz do smażenia

  • mąka do obtoczenia pulpetów

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone w kostkę warzywa, gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle.
Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić w pół plastry, dodać do cebuli, razem poddusić. dodać do warzyw, razem z przyprawami, gotować. Następnie przygotować pulpeciki. Przełożyć do miski mięso, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrobić masę mięsną.
Z mięsa formować pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obtaczać w mące, smażyć na tłuszczu, przełożyć do warzyw, gotować.
Papryki pokroić w kostkę, dodać do pulpetów, razem z odlaną z zalewy fasolą, oraz sos meksykański, razem podgotować 3 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdyby zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą, zagotować.

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MonikaW

24.09.2016 13:00
Przepis trafia do mojej księgi :)

Iwusia

01.09.2016 22:54
lubię takie zupy

berys18

01.09.2016 17:13
świetna zupa

Wacław

01.09.2016 11:12
pyszna ,konkretna zupa :-)

Mati13

01.09.2016 09:34
na pewno dobra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat