Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek 80 dkg
grzyby suszone 2 dkg
śmietana słodka 100 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
czosnek 3 ząbki
kostka mięsna 1 sztuka
mąka 2 łyżki
olej
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym możemy przygotować również ze świeżych grzybów.

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym

Kroki postępowania

1
Umyte grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (kilka godzin).
Krok 1 - Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym foto
2
Karczek pokroić w plastry i podsmażyć.
Krok 2 - Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym foto
3
Karczek zalać wodą.

Krok 3 - Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym foto
4
Dodać drobno pokrojone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, drobno posiekany czosnek oraz kostkę mięsną.

Dusić pod przykryciem do miękkości.
Krok 4 - Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym foto
5
Śmietanę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i mąki i wlać do sosu. Zagotować.
Krok 5 - Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym foto
6
Sos doprawić do smaku i podawać.
Krok 6 - Karczek w sosie grzybowo-śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.09.2016 21:07
Ciekawe danie
Łukasz15 30.08.2016 23:32
Pyszny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak