Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    5 dużych szt.
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajka

    2 szt.
  • koper świeży

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • śmietana

    1 czubata łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Uwielbiam placki ziemniaczane, które zawsze przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Dzisiaj przygotowałam je w trochę innej, ale równie smacznej wersji z dodatkiem szczypiorku. Placki najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lekkiego sosu grzybowego. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy je na sito ustawione na misce i delikatnie odciskamy. Skrobię, która pozostała na dnie dodajemy do ziemniaków, do których dodajemy także jajka, mąkę, śmietanę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

* zapobiegnie ciemnieniu ziemniaków

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

31.08.2016 12:25
pyszny obiadek

sezamek

31.08.2016 10:35
lubię takie placuszki :)

Urszula Świeca

30.08.2016 21:36
Smaczne placuszki.))

cukiereczek

30.08.2016 16:31
to prawda smak z dzieciństwa

dodi

30.08.2016 15:19
moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat