Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 9. Chrupiące placki ziemniaczane z sosem jogurtowym i kozim serem

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Placki ziemniaczane z jogurtem to klasyczne danie kuchni polskiej, w którym dodatek kwaśnej śmietany został zastąpiony jogurtem z dodatkiem koziego sera. Dzięki temu dobrze Wam znane placki ziemniaczane podane są w zupełnie innej odsłonie, co czyni je wręcz wykwintnym daniem. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

ziemniaki
3 szt. (starte)
jajko
3 szt.
mąka pszenna
3 łyżki
pestki słonecznika
1 łyżka
pestki dyni
1 łyżka
orzechy włoskie
1 łyżka
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
3-4 łyżki
Sklep Prymat
olej rzepakowy
(do smażenia)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
sos
ser kozi
200 g (starty)
jogurt naturalny
200 ml
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżka
ogórek kwaszony
1 szt. (pokrojony w kostkę)
szczypiorek
1 pęczek (posiekany)
Sklep Prymat
Party Dip Czosnkowy Prymat
1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 9. Chrupiące placki ziemniaczane z sosem jogurtowym i kozim serem

Sięgnijcie po tradycyjny smak z nowoczesnym twistem, czyli placki ziemniaczane z jogurtem, w którym dodatek koziego sera, kwaszonego ogórka i musztardy odmienił zupełnie smak dania, który doskonale znam. Delikatne w środku, chrupiące z zewnątrz i zestawione z kremowym sosem placki ziemniaczane będą idealnym wypełnieniem Waszego codziennego menu. 

Kroki postępowania

1
Sos: ser dokładnie zmiksować z jogurtem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać schłodzony.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 9. Chrupiące placki ziemniaczane z sosem jogurtowym i kozim serem foto
2
Odcisnąć dokładnie wodę z ziemniaków, dodać jajka, mąkę, przyprawę do ziemniaków oraz wszystkie pestki i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Uformować placki i usmażyć je na rozgrzanej patelni.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 9. Chrupiące placki ziemniaczane z sosem jogurtowym i kozim serem foto
3
Przed podaniem placki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 9. Chrupiące placki ziemniaczane z sosem jogurtowym i kozim serem foto
4
Placki podawać z sosem jogurtowo-musztardowym z kozim serem i ogórkiem.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 9. Chrupiące placki ziemniaczane z sosem jogurtowym i kozim serem foto

Wypróbuj przepis na placki ziemniaczane z jogurtem, który jest połączeniem tradycji i nowoczesności. Ta wersja placków ziemniaczanych Was zachwyci! Doprawione jogurtowym dipem, będą stanowiły doskonałą propozycję na przekąskę na ciepło i zimno. Jeśli zostanie Wam odrobinę dipu, możecie zjeść go z dodatkiem pieczywa czy chipsów. Ciekawe, czy taka propozycja placków ziemniaczanych z jogurtem przypadnie Wam do gustu? 

Więcej przepisów na placki ziemniaczane znajdziecie poniżej:

Placki ziemniaczane z jabłkiem, Placki ziemniaczane z czosnkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak