Przepis i sposób przygotowania na: Sernik truskawkowy
Masło utrzeć z cukrami, dodać żółtko. Na koniec dodać mąkę, zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki.
Dno tortownicy ( 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki tortownicy. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć np. ziarnami fasoli i piec 20 minut w temp. 180 stopni.
Truskawki zmiksować blenderem.
W osobnym naczyniu zmiksować na gładko twaróg z cukrem i śmietaną. Miksując dodawać po jednym jajku i budyń. Dodać pure z truskawek, wymieszać i wylać na podpieczony spód.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą a na środkową półkę sernik. Piec 70 min. w temperaturze 160 stopni. Studzić przy uchylonych drzwiczkach a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Dowolnie udekorować.