Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak mięsno-warzywny z jajkiem
Kroki postępowania
Gdy rozczyn wyrośnie dodać resztę mąki, mleka, sól i przyprawy. Z początku wyrabiać łyżką, później ręką. Po lekkim wyrobieniu dodawać stopniowo olej i wyrabiać dalej, aż ukażą się pęcherzyki i ciasto będzie gładkie.
Miskę przykryć serwetką i odstawić do wyrośnięcia.
Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, odcedzić.
Połączyć z odcedzonymi i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami.
Mięso z piersi i udka odzielić od kości. Ugotowane udko trzymać do końca w rosole, aby nie wyschło. Surową pierś kurczaka pokroić w ok. 2 cm plastry, posypać estragonem, pieprzem i odrobiną soli. Smażyć po 2 minuty z każdej strony, ostudzić.
Namoczyć pokruszoną czerstwą bułkę w mleku.
Mięso z szynki przepuścić 2 razy przez maszynkę. Dodać namoczoną bułkę, posiekaną cebulę, kaszę manną i jajko roztrzepane z solą, pieprzem i czosnkiem.
300 g mięsa połączyć z kawałkami usmażonej piersi i ugotowanego udka.
Z ponad 3/4 części wyrośniętego ciasta wyłożyć spód i boki blaszki, brzegi powinny wystawać poza formę ok. 2 cm. Na spód ciasta nałożyć masę mięsną (bez drobiu), wierzch przykryć kawałkami czarnych oliwek.
Pośrodku rozłożyć połówki jajek.
Lekko docisnąć mięso , przykryć jagodami goji i suszonymi pomidorami.