Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk na zimno

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 pęczek
koper świeży 1 pęczek
cebula biała 1 szt
buraki ćwikłowe 10 szt/małe
woda 2 litry
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
czosnek 2 ząbki
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek
pieprz 10 ziarenek
cukier 2 łyżki
sól 1 łyżka
cytryna 1 szt
śmietana kwaśna 1 szklanka
jajko ugotowane na twardo 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk na zimno

Wykonanie:
Buraczki obrać, pokroić i zalać zimną wodą, dodać pokrojoną włoszczyznę, przypieczoną na suchej patelni cebulę i przyprawy. Następnie barszcz zagotować, dodać sok z cytryny i powoli na małym ogniu gotować przez pół godziny. Gotowy barszczyk przecedzić, w razie potrzeby doprawić do smaku i przenieść w chłodne miejsce. Po ostudzeniu przelać do wazy, posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ugotowanymi jajkami, możemy tuż przed podaniem zaciągnąć kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 09.08.2016 21:58
Wygląda pysznie;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak