Wieprzowina duszona i kapusta gotowana w mleku

Wieprzowina duszona i kapusta gotowana w mleku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe bez kości

    500 gr
  • bulion

    1 szkl
  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    5-6 szt
  • przyprawa gyros

    do smaku
  • rozmaryn

    szczypta
  • tłuszcz do smażenia

  • sos pieczeniowy

    1 op
  • kapusta biała

    0,5 główki
  • woda

    2 szkl
  • mleko

    2 szkl
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso poporcjować, obsmażyć z obu stron włożyć do naczynia w którym będziemy je dusić.
Na tym samym tłuszczu przyrumienić cebulkę i wyłożyć na mięso. Posypać przyprawami i podlać bulionem. Dusić pod przykryciem ok 20 min, po tym czasie dodać pokrojone na plasterki pieczarki i dusić dalej do miękkości. Na koniec dodać sos pieczeniowy rozrobiony w szklance wody.
W międzyczasie przygotować też kapustę. Przeciąć wzdłuż głąba na 3 równe części ułożyć w garnku, podlać 2 szklankami wody. Gotować ok 10 min potem dodać mleko, posolić i gotować do miękkości.
Podawać w całości z duszonym mięsem polaną sosem z pieczarkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

20.09.2011 18:20
ekstra

iwona332

25.02.2011 09:36
super

ewelinapac

19.02.2011 09:35
na pewno jest pyszna

Koper

01.10.2010 09:59
kapusta z mlekiem, ciekawe :)

Bartolomeo

07.09.2010 10:49
zjadlbym taka

Misiek1

25.08.2010 09:43
Super wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat