Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti Bolognese

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wołowe 500 g
makaron spaghetti 200 g
cebula biała 1 szt
seler naciowy 2 łodygi
marchewki 2 szt
pomidory pelati 400 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
ząbki czosnku 3 szt
oliwa 50 ml
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti Bolognese

Kroki postępowania

1
Mięso mielone szatkujemy najdrobniej jak to tylko możliwe.
Krok 1 - Spaghetti Bolognese foto
2
Seler, obraną cebulę oraz marchewki kroimy w kosteczkę.
Krok 2 - Spaghetti Bolognese foto
3
Na oliwie z oliwek smażymy cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Po minucie przerzucamy wszystko do miski. Na tej samej patelni smażymy mięso wołowe na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Spaghetti Bolognese foto
4
Dodajemy marchewki, cebulę z czosnkiem, seler naciowy, liście laurowe i całość zalewamy pomidorami z zalewą. Całość dusimy przez 2 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy cukier i mieszamy.
Krok 4 - Spaghetti Bolognese foto
5
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na al dente.
Krok 5 - Spaghetti Bolognese foto
6
Odcedzony makaron dodajemy do naszego sosu i mieszamy. Zmieszany makaron z sosem wykładamy na głęboki talerz.
Krok 6 - Spaghetti Bolognese foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 31.07.2016 16:16
smaczne jedzonko
w mojej kuchni 31.07.2016 12:30
moje smaki do jedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak