Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny sernik z bezą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 0,5 szklanki
masło 125 g
żółtko jajek 4 sztuki

SER

masło 125 g
mleko 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
budyń śmietankowy 40 g
laska wanilii 1 sztuka
cukier 1 szklanka
ser biały 1 kg
jajko 5 sztuk

BEZA

białko 4 sztuki
sól szczypta
cukier 3/4 szklanki
ocet 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny sernik z bezą

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto przedkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie nam kruszonka, tak przygotowane ciasto zagniatamy szybko na jednolite gładkie ciasto. Taką kruszonką można przełożyć na stolnicę, ja jednak wolę zagniatać w misce. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą a następnie umieszczamy w zamrażalniku na ok 20-30 min. Po tym czasie blachę do pieczenia o wymiarach ok 26x26 cm wykładamy papierem a następnie wykładamy ciasto i delikatnie nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok 10-15 min. w temp. 180'C.
Krok 1 -  Tradycyjny sernik z bezą foto
2
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z laską waniliową, oraz cukrem na puszystą masę, pod koniec dodając ser. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, budyń w proszku , masło oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą. Masa będzie lekko lejąca, ale to nic nie szkodzi. Taką masę przelewamy na podpieczone ciasto i pieczemy ok 50-60 min. w temp. 180'C, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
Krok 2 -  Tradycyjny sernik z bezą foto
3
Białka ubijamy z solą na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy ocet, oraz mąkę ziemniaczana i jeszcze chwilkę miksujemy. Taką bezę przekładamy na ciasto.
Krok 3 -  Tradycyjny sernik z bezą foto
4
Sernik ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok 20 min w temp. 170'C , następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy ok 15 min, a następnie zmniejszamy do 100'C i pieczemy ok 10 min. Ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do przestygnięcia.
Krok 4 -  Tradycyjny sernik z bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 14.02.2017 00:45
przepiękny masz talent :)
Linka2107 24.10.2016 22:30
pyszny :)
ben-ka 18.10.2016 09:25
Pięknie się prezentuje.
Patrycja33 19.09.2016 09:16
wspaniały lekki serniczek
Marta Ryżek-Kalkowska 01.09.2016 23:07
Ale tu smacznie :)
IZABELA29 10.08.2016 11:32
zawsze wychodzi
Diana Rusiłowicz 02.08.2016 00:43
Pyszny serniczek :)
bietka 30.07.2016 22:14
smaczny serniczek :)
Wiktoria29 30.07.2016 22:07
bardzo apetyczny
noninka77 30.07.2016 21:30
Z chęcią bym się poczęstowała :)
halina17 30.07.2016 21:08
Pyszny sernik.
joannaa24 30.07.2016 19:54
Idealny sernik z bezą ;)
Aleksandra/Olcia 30.07.2016 18:51
uwielbiam go!
agnieszka214 30.07.2016 18:34
Nie ma jak pyszny sernik
Bernadeta1 30.07.2016 17:59
pyszności taki serniczek
adelajda 30.07.2016 15:54
Lubię serniczki :)
dodi 30.07.2016 15:32
pyszny serniczek
Renata9 30.07.2016 13:52
Smaczny serniczek :-)
kd045 30.07.2016 13:50
uwielbiam ;]
sezamek 30.07.2016 13:32
Wyszedł świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak