Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na kruchym spodzie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

masło 70 g
mąka tortowa 1,5 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki

Masa serowa

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 32 g
twaróg zmielony 1 kg
olej 1/2 szklanki
budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na kruchym spodzie

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść.
Krok 1 - Sernik na kruchym spodzie foto
2
Ciasto rozłożyć w tortownicy (ok. 27 cm), po nakłuwać gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez ok.15 minut.
Krok 2 - Sernik na kruchym spodzie foto
3
Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
Krok 3 - Sernik na kruchym spodzie foto
4
Do kremu z żółtek stopniowo dodawać twaróg, olej i proszek budyniowy. Cały czas ucierać.
Krok 4 - Sernik na kruchym spodzie foto
5
Mleko zagotować. Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 5 - Sernik na kruchym spodzie foto
6
Pianę z białek dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Krok 6 - Sernik na kruchym spodzie foto
7
Dodać gorące mleko, starannie wymieszać, przelać na podpieczony spód. Sernik piec w 180 stopniach (wstawiłam do nagrzanego piekarnika) przez ok. 60 minut. Upieczony sernik studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
Krok 7 - Sernik na kruchym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 27.07.2016 11:39
uwielbiam, mniam
Babeczka35 27.07.2016 08:36
Pyszny serniczek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak