Muszle Conchiglie z pieczarkami

Muszle Conchiglie z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaronu muszle (średniej wielkości),

    200 g
  • pieczarki

    200 g
  • słodka śmietanka, 30% lub 36%

    150 ml
  • masło

    3 lyzki
  • świeże listki bazylii

  • SÓL, ŚWIEŻO ZMIELONY PIEPRZ

  • ząbek czosnku

    1 szt
  • oliwa

    2 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, przepłukać zimna woda i odcedzic. Pieczarki obrac i pokroic na średniej grubości plastry, cebule i czosnek obrac i przepłukać, cebule pokroic na drobna kostke, czosnek przecisnąć przez praske. Rozpuścić maslo na rozgrzanej patelni i wrzucic pieczarki, dusic do momentu az zmiekna, po czym dodac śmietanę, czosnek, sól i pieprz, smazyc ok. 2 minuty. Na patelni rozgrzac oliwe i zeszklic cebule, dodac makaron i smazyc kilka minut, ciagle mieszając (tak aby był goracy). Gasrteczke listków bazylli (ilość wedle uznania), drobno poszatkowac. Na talerz(e) wrzucamy porcje makaronu z cebulka, polewamy sosem smietanowo-pieczarkowym, prószymy bazylia, mieszamy, ew. doprawiamy do smaku, dekorujemy listkami bazylii i podajemy natychmiast. Bazylie można zastąpić natka pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

smakowita

23.08.2012 22:03
zapowiada się smakowicie

rjustysia

02.05.2012 13:00
Wyglądają przepięknie :)

PaniMISIOWA

22.11.2011 09:20
mniam mniam!!!

Ewa104

10.11.2011 12:33
Pyszotka!

FAFIK

29.04.2011 06:47
Pychota

danusia19671

20.03.2011 20:12
fajny przepis

wolochski

05.03.2011 21:21
super :)

SmacznaPyza

03.03.2011 08:32
bardzo apetyczne danko :-)

agnieszka189

15.10.2010 14:22
lubię takie smaki

justyna111

17.09.2010 16:51
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat