Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
masło lub margaryna 20 dag
cukier pół szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka tortowa półtorej szklanki
mąka ziemniaczana pół szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z cytryny pół łyżeczki
śmietana kremowa 30% pół szklanki
wiórki kokosowe 2 łyżki

Lukier

białko 1 sztuka
cukier puder około 1 szklanka
sok z cytryny kilka kropli

Dodatkowo

porzeczki czarne półtorej szklanki
masło lub margaryna odrobina do blaszki
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania blaszki

Porada

Szklanka do odmierzania składników 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem.

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i żółtko, cały czas ucierając.

2. Następnie dodajemy pozostałe składniki: wiórki, sok z cytryny, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i śmietankę kremówkę, ciasto dokładnie ucieramy.

3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto.

4. Owoce oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie rozkładamy je na cieście.

5. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z foremki.

6. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny według uznania, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość będzie zależała od tego jak duże będzie białko. Możemy nie wykorzystać całego cukru. Lukier ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie lśniący.

7. Gotowym lukrem dekorujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia lukru. Po tym czasie kroimy w plastry i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.05.2017 07:12
To super :)
Alex_M 27.07.2016 08:24
uwielbiam ucierańce :)
Babeczka35 16.07.2016 07:01
Dziękuję:)
gusia1000 12.07.2016 22:31
Dobre ciasto.
dodi 11.07.2016 14:32
muszę zrobić
Babeczka35 11.07.2016 06:31
Dziękuję:)
wwwiolka 10.07.2016 22:26
Bardzo fajny przepis.
Janina 10.07.2016 21:52
Świetne do kawki;))
Mniam 10.07.2016 18:43
Lubię takie ciasta, są bardzo smaczne :)
Urszula Świeca 10.07.2016 18:09
Wspaniałe ciacho.))
RenataZ-et 10.07.2016 18:08
uwielbiam takie wypieki
Bernadeta1 10.07.2016 15:54
bardzo takie ciasta lubię
Babeczka35 10.07.2016 15:38
Dziękuję:)
gosia56 10.07.2016 13:42
ciekawy pomysł;)
bietka 10.07.2016 13:04
smaczne ciacho :)
Babeczka35 10.07.2016 13:01
Dziękuję:)
jagoda5913 10.07.2016 12:24
ładnie podane
Krystyna32 10.07.2016 09:53
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak