Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Boczek z szynką umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę.
Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny.
Obraną cebulę pokroić w ósemki, a oczyszczoną paprykę na większe kawałki.
Warzywa posmarować olejem i delikatnie oprószyć (opcjonalnie) solą.
Na patyczki do szaszłyków ponabijać (na zmianę) mięso, cebulę i paprykę.
Szaszłyki ułożyć na ruszcie i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 40-50 minut w 180 stopniach.
(Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół. W piekarniku gazowym szaszłyki co jakiś czas należy przekręcać.)
Tak przygotowane szaszłyki można również grillować.