Przepis i sposób przygotowania na: PIEROŻKI TORTELLINI Z JARMUŻEM, RICOTTĄ I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM
TORTELLINI:
Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajko, łyżeczkę miękkiego masła i wyrabiamy ciasto dolewając powoli ciepłą wodę.
Jeśli ciasto jest zbyt suche – zwiększamy ilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki.
Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło.
Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki.
Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.
FARSZ:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, przesmażamy, a następnie wrzucamy posiekany i oczyszczony i sparzony wcześniej kilka minut we wrzątku jarmuż – smażymy kilka minut do miękkości uważając , by nie przypalić czosnku.
Dodajemy ricottę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Pierożki podajemy polane roztopionym masełkiem z odrobiną soli i pieprzu.
Smacznego!