Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szybkowar-gołąbki o smaku przypraw węgierskich...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 duża/młoda
mięso mielone 70 dag/łopatka
ryż ugotowany 3 saszetki
jajko 2 sztuki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
przyprawy 1 opakowanie/w opisie
smalec 2 łyżki
woda 4 szklanki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: szybkowar-gołąbki o smaku przypraw węgierskich...

z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzatku i ściągać z główki sparzone liście, pościnać zgrubiały głąb z liści

ryz ugotować w niesolonej wodzie, wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso, jajka, kucharka
wsypać mieszankę przypraw do kurczaka po węgiersku /jest tam kilka rodzai papryk w tym ostre i słodkie, jest czosnek, cebula suszona/, wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę

na każdy liść nakładać spora porcję mięsa i zawijać ciasno liście

na gorącym smalcu z każdej strony podsmażyć gołąbki, układać w szybkowarze /na dno szybkowara wstawiam sitko rozkładane i kapusta nie przypali się na dnie/ do odpowiedniej pojemności szybkowara, mi wyszły szybkowary 9 l i 5 l i wkładam do zaznaczonej na szybkowarze pojemności, około 3/4 wysokości
przyprawę w płynie wlać do wody i polać gołąbki, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować z 30 minut, zostawić w szybkowarze najlepiej na całą noc, rano gołąbki można wyjąć bez "rozwalania się" w całości

można je podać z sosem pomidorowym, lub innym, my lubimy je jeść takie do pieczywa na zimno..................SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 19.06.2016 19:32
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak