Przepis i sposób przygotowania na: szybkowar-gołąbki o smaku przypraw węgierskich...
ryz ugotować w niesolonej wodzie, wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso, jajka, kucharka
wsypać mieszankę przypraw do kurczaka po węgiersku /jest tam kilka rodzai papryk w tym ostre i słodkie, jest czosnek, cebula suszona/, wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę
na każdy liść nakładać spora porcję mięsa i zawijać ciasno liście
na gorącym smalcu z każdej strony podsmażyć gołąbki, układać w szybkowarze /na dno szybkowara wstawiam sitko rozkładane i kapusta nie przypali się na dnie/ do odpowiedniej pojemności szybkowara, mi wyszły szybkowary 9 l i 5 l i wkładam do zaznaczonej na szybkowarze pojemności, około 3/4 wysokości
przyprawę w płynie wlać do wody i polać gołąbki, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować z 30 minut, zostawić w szybkowarze najlepiej na całą noc, rano gołąbki można wyjąć bez "rozwalania się" w całości
można je podać z sosem pomidorowym, lub innym, my lubimy je jeść takie do pieczywa na zimno..................SMACZNEGO!!!