Młode ziemniaki nadziewane porem i szynką

Młode ziemniaki nadziewane porem i szynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ziemniaki

  • ziemniaki młode

    6-8 szt (duże)
  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • rozmaryn świeży

    6 gałązek
  • oliwa z oliwek

    1-2 łyżki

Składniki na nadzienie

  • por (biała część)

    4-5 szt
  • szynka

    100 g
  • olej

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz czarny mielony

Dodatkowo

  • mozzarella

    50 g
  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Osuszamy i nacieramy oliwą. Każdego ziemniaka oddzielnie owijamy w folię aluminiową – do środka foli wkładamy ząbki czosnku pokrojone w plasterki i po gałązce rozmarynu. Ziemniaki pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Przygotowanie nadzienia:
Na patelni rozgrzewamy olej. Por kroimy w plasterki i podsmażamy aż się delikatnie zeszkli. Następnie dodajemy szynkę pokrojoną w plasterki, podsmażamy aż się wszystko zarumieni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy z foli, nacinamy nożem tworząc kieszonki, delikatnie rozchylamy i napełniamy nadzieniem. Całość posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 10-15 minut.

Podajemy ciepłe posypane posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (144)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Milena Śliwka

21.03.2018 19:10
Bardzo fajny przepis :)

AsiaaK

13.09.2017 23:19
musze je wyprobowac;p

IgraszkiLosu

06.07.2017 10:29
pyszne i ciekawe danie <3

agnieszka214

11.06.2017 20:31
Ciekawa propozycja

hastalavista

06.06.2017 22:06
ale pyszności, uwielbiam ziemniaki :)

szynszyla

03.06.2017 12:02
Wyglądają rewelacyjnie:)

mikrusiak

28.05.2017 11:50
Fajny pomysł :)

Róża1

28.04.2017 11:46
przepyszne ziemniaczki :-)

cookingangelika

24.04.2017 12:09
swietne, do wyprobowania

jan_mag

15.04.2017 18:50
Muszę zrobić :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat