Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Cukinie:
-
cukinia
3 sztuki -
oliwa
2 łyżki -
sól
1/2 łyżeczki
Nadzienie:
-
serek śmietankowy
300 gramów -
feta
100 gramów -
Natka pietruszki suszona Prymat
1 łyżka -
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka -
sól
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Grillowana cukinia nadziewana serem
Odetnij końcówki z obydwu stron cukinii i pokrój wzdłuż na plasterki o grubości około 0,5-1 cm.
Do miski wlej około dwóch łyżek oliwy z oliwek i dodaj ½ łyżeczki soli. Zamocz w niej cukinie z obydwu stron.
Grilluj cukinię na dowolnym grillu z obu stron, aż zmieni kolor na złoty (zajmuje to ok. 5 minut, ale może zależeć od temperatury grilla).
Przygotuj mieszankę z sera śmietankowego, sera feta i ziół. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Pozostaw grillowane plastry cukinii do ostygnięcia, a następnie nakładaj wzdłuż nich nadzienie serowe i zwiń w rolkę.
W przepisie użyto 3 średniej wielkości cukinie.![]()
Komentarze (0)