Tort orzechowy

Tort orzechowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    20 dag
  • cukier

    2 szklanki
  • skórka cytrynowa

    z 1 cytryny
  • żółtka

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    40 dag
  • śmietana kremówka

    30 dag
  • miód

    4 łyżki
  • orzechy laskowe

    40 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru. i skórką cytrynową na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać żłtko, jajka i mąkę. Ciasto wstawić do lodówkio na 30 min. Pozostały cukier skarmelizować, dodać śmietanę i miód. Zagotować. Dodać orzechy i wymięszać. 2/3 cuiasta rozwałkować, wyłożyć nim blachę, na nim ułożyć masę orzechową. Pozostałe ciasto rozwałkować, powycinać z niego paseczki i ułożyc z nich kratkę. Paseczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec ok 45 min. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

christopher1

28.08.2010 12:01
ja również polecam przepis

mikrusiak

24.08.2010 12:04
mniam mniam...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat