Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kokosowy pieczony
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem, i proszkiem do pieczenia, przesiać. Zimne masło pokroić w mniejszą kostkę, dodać do składników sypkich. Dodać jajko. Wszystkie składniki posiekać za pomocą siekacza lub noża. Następnie zagnieść w kulę elastycznego i gładkiego ciasta. W razie potrzeby podsypać dodatkową ilością mąki. Ciasto podzielić na dwie części, jedna nieco większa z przeznaczeniem na spód sernika. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w zamrażarce przez godzinę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki umieścić w wysokiej misie, zmiksować na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty. Na końcu dodać wiórki, wymieszać do połączenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C. Większą część ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przelać masę serową, następnie na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec przez 60-70 minut w temperaturze 160 °C kontrolując wierzch sernika pod koniec pieczenia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sernik przed krojeniem schłodzić parę godzin.
Smacznego,