Przepis i sposób przygotowania na: Pijane kiełbaski z krewetką i śliwką w boczku
Zaczynamy od upicia naszych kiełbasek. W misce dokładnie mieszamy piwo z miodem. Do marynaty dodajemy trochę soli, pieprzu i drobno posiekaną papryczkę chili. Każdą kiełbaskę kroimy na 3 równe części. Kiełbaski przekładamy do pojemniczka i zalewamy marynatą. Pojemnik zamykamy i na noc chowamy do lodówki.
Przygotowanie szaszłyków:
Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie.
Następnego dnia zaczynamy od krewetek. Krewetki myjemy, odrywamy główki i usuwamy pancerz i odnóża zastawiając ogonki. Obrane krewetki delikatnie solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy sos chili. Delikatnie mieszamy.
Plasterki boczku, kroimy na pół i każdą śliwkę owijamy w pół plasterka boczku. Śliwki posypujemy przyprawą do grilla.
Kiełbaski wyjmujemy z marynaty.
Każdy kawałek kiełbaski „otulamy” krewetką i nabijamy na patyczek. Dodajemy po jednej śliwce w boczku. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe szaszłyki.
Gotowe szaszłyki wrzucamy na rozgrzany ruszt i grillujemy ok. 5-6 minut z każdej strony.
Smacznego!