Dzień Dobry TVN: Aromatyczne szaszłyki z krewetek z czarnymi i zielonymi oliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki duże

    20 sztuk
  • oliwki zielone Smak

    8 szt.
  • oliwki czarne Smak

    8 szt.
  • oliwa

    1/2 szklanki
  • Grill - przyprawa klasyczna

    2 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • cytryny

    4 cząstki
  • kolendra

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przyprawę grill klasyczny połączyć z oliwą z oliwek. Umyte i osuszone krewetki przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę, delikatnie wymieszać.
Zamarynowane krewetki i oliwki nadziewać na przemian na szpadki do szaszłyków w następujący sposób: krewetka, oliwka czarna, krewetka, oliwka zielona, krewetka, oliwka czarna, krewetka, oliwka zielona, krewetka, czyli po 5 krewetek i po 2 oliwki każdego koloru na każdej szpadce. Grillować na średnio rozgrzanym grillu, aż krewetki się zaróżowią.
Tak przygotowane szaszłyki z krewetek podawać ze świeżo siekaną kolendrą i cząstkami cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czarnula666 02.05.2015 14:50
Uwielbiam krewetki! Napewno wypróbuje ten przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat