pulpeciki w occie :)

pulpeciki w occie :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone - mieszane

    0,5 kg
  • cebulka

    3 szt
  • marchewka

    2 szt
  • ocet 10 %

    0,5 szkl
  • woda

    2 szkl
  • liście laurowe Prymat

    2 szt
  • cukier

    do smaku
  • ryż

    0,5 (ugotowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone przekładamy do miseczki,dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebule,jedna startą na drobnych oczkach marchewkę oraz ryż ugotowany na sypko (najlepszy paraboliczny ) ; całość doprawiamy do smaku pieprzem,solą i przyprawą do mięsa mielonego. Z tak otrzymanego farszu lepimy kuleczki wielkości piłeczki do golfa :)
Nasze kuleczki podsmażamy na oliwie z oliwek,postarajmy się zrobić to z każdej strony (próbowałam też gotowanych ale jakoś te podsmażane maja większe wzięcie :))

Wodę z octem gotujemy na małym ogniu,dodajemy do smaku liść laurowy ,ziele angielskie (ja daje dosłownie 3-4 kulki),i troszkę gorczycy,marchewkę pokrojona w plasterki i cebulę w drobne piórka. Całość gotujemy jakieś 20 min. Po odstawieniu z ognia dodajemy do smaku trochę cukru żeby zalewa nie była zbyt kwaśna.

Podsmażone kuleczki,razem z oliwka przekładamy do wysokiej miseczki i zalewamy taką gorącą marynatą. Gotowe !

Najlepiej smakuje po jakiś 2-3 dniach kiedy mięso przejdzie na wskroś smakiem zalewy!

Idealnie nadają się na zimne zakąski . SMACZNEGO !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

26.09.2010 12:11
i jest na rozdrabniacz:)

rosik93

01.09.2010 13:23
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat