Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE

cukier 1/3 szkl
jajko 2 szt
mleko 1/4 szkl
olej rzepakowy 1/4 szkl
zaparzona mocna kawa 1/4 szkl
mąka pszenna 3/4 szkl
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

GALARETKA BRZOSKWINIOWA

brzoskwinie 500 g
woda 1/2 szkl
galaretka brzoskwiniowa 1 op
cukier 1/2 szkl

PIANKA BRZOSKWINIOWA

śmietana kremowa 30% 1 1/2 szkl
woda 1 szkl
galaretka brzoskwiniowa 1 op

POLEWA

kakao 1 łyżka
woda 3 łyżki
cukier puder 1/4 szkl
czekolada mleczna 50 g
masło 25 g

Porada

Aby uzyskać takie "zacieki" jak na zdjęciach, należy ciasto kroić ciepłym nożem równolegle do spodu.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce rozmącić jajka z płynnymi składnikami i cukrem. W drugiej przesiać suche składniki.
Krok 1 - Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką foto
2
Zawartość obu misek połączyć, nie ucierając długo, tylko do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Przelać do formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 40 min.
Krok 2 - Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką foto
3
Brzoskwinie pozbawić pestek, obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać cukier i smażyć na małym ogniu, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Dodatkowo brzoskwinie można zmiksować blenderem, wtedy otrzymamy gładki krem. Wsypać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
Z ciasta czekoladowego ściągnąć papier i włożyć z powrotem do formy, w której się piekło. Kiedy krem brzoskwiniowy zacznie tężeć wylać na czekoladowy spód i odstawić do lodówki.
Krok 3 - Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką foto
4
Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w wodzie i wystudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno i połączyć z zimną, ale płynną galaretką.
Krok 4 - Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką foto
5
Wylać na zastygniętą warstwę brzoskwiniową. Zanim pianka całkiem stężała, za pomocą łopatki z ząbkami zrobiłam wzorek.
Krok 5 - Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką foto
6
Polewa. Wodę, kakao i cukier puder zagotować w garnuszku. Dodać masło, a kiedy się rozpuści dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się połączy. Polewę przestudzić i wylać na pianką brzoskwiniową. Smacznego :)
Krok 6 - Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 09.05.2016 21:15
Bardzo fajne ciasto.
Wiesława1 09.05.2016 17:17
pyszny deser
ania2610 09.05.2016 16:29
uwielbiam takie ciasta!
Jadwiga/Jaga85 09.05.2016 15:59
pyszne ciasto
wyattearp 09.05.2016 14:42
świetne ciasto
berys18 09.05.2016 14:30
świetne, pysznie wygląda
Bernadeta1 09.05.2016 13:48
pysznie się prezentuje
2milutka 09.05.2016 10:56
Cudowne ciacho!
ben-ka 09.05.2016 10:52
Ależ słodkości ! pychota.
Alex_M 09.05.2016 10:05
wspaniałe ciacho :)
JulkaTomeczek 09.05.2016 09:56
Cudne ciasto
IZABELA29 09.05.2016 09:47
ciacho pycha
Ewa Wojtaszko 09.05.2016 09:34
nie odmówiłabym sobie :)
Madzai 09.05.2016 09:06
Pyszne, wygląda super
Krystyna32 09.05.2016 08:57
bardzo apetyczne
bietka 09.05.2016 08:49
musi być pyszne :)
Ewelina1991 09.05.2016 08:41
świetne ciasto
Krzysztof15 09.05.2016 08:21
pyszne ciacho
wwwiolka 09.05.2016 07:54
Bardzo fajny przepis.
benka 09.05.2016 07:43
Apetyczne ciasto :)
pestka 09.05.2016 06:36
smaczny deser
smerfetka79 09.05.2016 00:07
Wielkie wow! wygląda mega bajecznie!
Jolcia_90 08.05.2016 23:53
wygląda obłędnie :) Skosztowałabym :)
Barbara13 08.05.2016 23:49
obłędne !!!
ilka01 08.05.2016 23:39
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak