Przepis i sposób przygotowania na: Steki z tuńczyka na ratatuj
Na patelni rozgrzałem odrobinę oliwy z oliwek i smażyłem na dość sporym ogniu osobno kolejne warzywa - najpierw bakłażan, po czym odłożyłem go do miski, następnie cukinię, a po jej podsmażeniu i odłożeniu paprykę. Warzywa smażyłem do momentu, aż zaczęły się rumienić, brązowieć. Dzięki takiemu smażeniu z osobna, warzywa nie puszczą soków i nie zaczną się gotować.
Pomidory włożyłem na 2 minuty do gorącej wody, po czym obrałem je ze skórek i zblendowałem.
Na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek zrumieniłem posiekaną drobno czerwoną cebulę i ząbki czosnku, po czym dodałem do nich rozdrobnione pomidory i zioła - oregano, bazylię i tymianek. Doprawiłem czarnym pieprzem i solą. Smażyłem około 5 minut.
Pomidory wymieszałem z podsmażonymi wcześniej warzywami - cukinią, bakłażanem i papryką, po czym przełożyłem do naczynia żaroodpornego i włozyłemdo piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekałem około pół godziny, aż sos się zredukował.
Steki z tuńczyka umyłem. Doprawiłem czarnym pieprzem, solą oraz rozmarynem. Smażyłem na dobrze rozgrzanej patelni grilowej od 1,5 do 3 minut z każdej strony, w zależności od tego na jak wysmażonym steku nam zależy.
Warzywne ratatuje wyłożyłem na talerze i ułożyłem na nim steki z tuńczyka.