Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś z chutney z mango

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

filet z łososia 4 x 100 g
Grill przyprawa ziołowa Prymat 1 opakowanie
oliwa 1/4 szklanki

Chutney z mango

mango 3 dojrzałe owoce
papryczka chili 2 świeże czerwone
imbir starty 50 g
cukier kryształ 150 g
ocet owoowy 250 ml
ząbki czosnku 1-2
cytryny 2 cytryny
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z chutney z mango

Sposób przygotowania:
Mango umyć, obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Chili przekroić wzdłuż, usunąć szypułki, pestki i zgrubienia, opłukać i drobno pokroić. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie powyższe składniki przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, sól i ocet, wymieszać i pozostawić na noc pod przykryciem.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, wycisnąć sok z cytryny, dodać do owoców wraz z przyprawami i wymieszać. Przykryć, zagotować na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 30 minut, aż chutney zgęstnieje.
Łososia oprószyć przyprawą grill ziołowy skropić oliwą i upiec od strony skóry przez około 10 minut. Skropić cytryną i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 12.05.2016 10:24
Chętnie bym spróbowała:)
Kolorowa 04.05.2016 21:07
fajny przepis ;)
Adamorek 04.05.2016 17:47
wakacyjne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak