Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
składniki
-
filet z łososia
4 x 100 g -
Grill przyprawa ziołowa Prymat
1 opakowanie -
oliwa
1/4 szklanki
Chutney z mango
-
mango
3 dojrzałe owoce -
papryczka chili
2 świeże czerwone -
imbir starty
50 g -
cukier kryształ
150 g -
ocet owoowy
250 ml -
ząbki czosnku
1-2 -
cytryny
2 cytryny -
Gorczyca biała cała Prymat
1 łyżeczka -
ziele angielskie
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Mango umyć, obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Chili przekroić wzdłuż, usunąć szypułki, pestki i zgrubienia, opłukać i drobno pokroić. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie powyższe składniki przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, sól i ocet, wymieszać i pozostawić na noc pod przykryciem.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, wycisnąć sok z cytryny, dodać do owoców wraz z przyprawami i wymieszać. Przykryć, zagotować na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 30 minut, aż chutney zgęstnieje.
Łososia oprószyć przyprawą grill ziołowy skropić oliwą i upiec od strony skóry przez około 10 minut. Skropić cytryną i gotowe.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się