Łosoś z chutney z mango

Łosoś z chutney z mango

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • filet z łososia

    4 x 100 g
  • Grill - przyprawa ziołowa

    1 opakowanie
  • oliwa

    1/4 szklanki

Chutney z mango

  • mango

    3 dojrzałe owoce
  • papryczka chili

    2 świeże czerwone
  • imbir starty

    50 g
  • cukier kryształ

    150 g
  • ocet owoowy

    250 ml
  • ząbki czosnku

    1-2
  • cytryny

    2 cytryny
  • gorczyca biała cała

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Mango umyć, obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Chili przekroić wzdłuż, usunąć szypułki, pestki i zgrubienia, opłukać i drobno pokroić. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie powyższe składniki przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, sól i ocet, wymieszać i pozostawić na noc pod przykryciem.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, wycisnąć sok z cytryny, dodać do owoców wraz z przyprawami i wymieszać. Przykryć, zagotować na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 30 minut, aż chutney zgęstnieje.
Łososia oprószyć przyprawą grill ziołowy skropić oliwą i upiec od strony skóry przez około 10 minut. Skropić cytryną i gotowe.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

12.05.2016 10:24
Chętnie bym spróbowała:)

Kolorowa

04.05.2016 21:07
fajny przepis ;)

Adamorek

04.05.2016 17:47
wakacyjne połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat