Przepis dnia II, odc. 54: Grillowany sandacz i pomidory koktajlowe

Przepis dnia II, odc. 54: Grillowany sandacz i pomidory koktajlowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • sandacz

    4x180 g ze skórą
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    500 g

Marynata do ryby:

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • nalewka z czarnego bzu

    50 ml
  • przyprawa do ryb

    1 łyżka
  • chili pieprz cayenne

Marynata do pomidorów

  • oliwa

    1/2 szklanki
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • oregano

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • natka pietruszki

  • krem chrzanowy Smak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 54: Grillowany sandacz i pomidory koktajlowe foto
Wszystkie składniki marynaty do ryb połączyć. W naczyniu żaroodpornym rozlewamy marynatę,
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 54: Grillowany sandacz i pomidory koktajlowe foto
układamy na to sandacza i skrapiamy z wierzchu marynatą. Pieczemy w piekarniku (funkcja grill) w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Możemy wyłożyć rybę tackę do grillowania i grillować 15-20 minut).
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 54: Grillowany sandacz i pomidory koktajlowe foto
W misce mieszamy oliwę, miód, oregano. Pomidory koktajlowe przekroić na pół, przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, zalać marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników i ułożyć na tacce do grillowania lub patelni ryflowanej.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 54: Grillowany sandacz i pomidory koktajlowe foto
Pomidory grillowa układając je grzbietami na dół (ok. 10-15 minut).
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 54: Grillowany sandacz i pomidory koktajlowe foto
Aromatycznego sandacza podawać z grillowanymi pomidorkami, dekorując natką pietruszki i z kremem chrzanowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat