Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna baba
Białka jaj ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, powoli wsypywać po łyżce cukru również waniliowego,dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny i skórkę cytrynową cały czas ubijając. W drugiej miseczce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mało roztopić w mikrofali lub garnuszku, przestudzić. Mleko podgrzać.
2.
Do ubitych białek, wlać ciepłe mleko, oraz masło, dodać mąkę z proszkiem i delikatnie ręcznie szpatułką, lub mikserem na najniższych obrotach wymieszać do połączenia-nie miksować zbyt długo.
3.
Gotowe ciasto wylać do dużej silikonowej formy na babkę -moja ma pojemnosć 2 litry, lub do zwykłej którą wcześniej trzeba natłuścić . Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180*c- do suchego patyczka. Upieczoną babę studzić na kratce, wyjać z formy po przestudzeniu. Dekorować lukrem i posypką.