Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo-kajmakowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 7 jaj
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
aromat cytrynowy kilka kropli
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Poncz

woda przegotowana 250 ml
sok z cytryny 2 łyżki
cukier puder 1 łyżka

Warstwa jabłkowa

jabłka winne 1,5 kg
cukier 4 łyżki
galaretka agrestowa 2 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka

Warstwa kajmakowo-kawowa

masło 30 dag
masa kajmakowa 1 puszka
orzechy włoskie 10 dag
kawa 1 łyżka zmielonej

Dodatkowo

orzechy włoskie 1/2 szklanki
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo-kajmakowe

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka jaj oddzielamy od żółtek ubijamy na puszystą pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując, dodajemy aromat cytrynowy, następnie po jednym żółtku aż do połączenia, mąkę przesiewamy z proszkiem przez sito dodajemy do masy i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie rózgą od miksera . Gotowe ciasto wylewamy na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem, pieczemy 35 minut w temp 170*c. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z odległości 50 cm nad podłogą upuszczamy blaszkę –dzięki temu zapobiegniemy opadaniu biszkopta. Po tej czynności zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimny kroimy wzdłuż na połowę. Biszkopt najlepiej jest upiec dzień przed złożeniem ciasta, wtedy ładnie się kroi.
Krok 1 - Ciasto jabłkowo-kajmakowe foto
2
Warstwa z jabłkami; Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem z cytryny zasypujemy cukrem i dusimy w rondelku, można podlać kilkoma łyżkami wody, mieszając od czasu do czasu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Ostawiamy do lekkiego stężenia.
Krok 2 - Ciasto jabłkowo-kajmakowe foto
3
Warstwa kajmakowo-kawowa; Wszystkie składniki mają być o temp pokojowej-dzięki temu unikniemy zważenia się kremu. Miękkie masło miksujemy aż będzie puszyste, dodajemy po łyżce kajmaku, aż do skończenia, następnie wsypujemy orzechy oraz mieloną prawdziwą kawę, delikatnie mieszamy.
Poncz; Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą w szklance lub kubku.
Krok 3 - Ciasto jabłkowo-kajmakowe foto
4
Przełożenie; Jeden płat biszkopta układamy w blaszce, skrapiamy połową ponczu, wykładamy tężejącą warstwę jabłkową, przykrywamy drugim biszkoptem który nasączamy resztą ponczu, wykładamy masę kajmakową, wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami oraz oprószamy kakao. Wkładamy na całą noc do lodówki. Słodkich wypieków!
Krok 4 - Ciasto jabłkowo-kajmakowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 18.06.2016 13:03
Wspaniałe :)
Janina 03.05.2016 11:26
Fajne ciasto;))
Krystyna32 03.05.2016 09:39
pyszności :)
Bernadeta1 02.05.2016 23:53
na pewno rewelacja smakowa
ania2610 02.05.2016 22:33
pycha - bardzo lubię takie ciasta!
Babeczka35 02.05.2016 22:12
Super ciasto:)
agnieszka214 02.05.2016 22:10
Muszę wypróbować
Ada-Gaba 02.05.2016 21:55
wygląda smakowicie
Franciszek 02.05.2016 21:41
pyszne do kawy
Iwusia 02.05.2016 21:31
ale apetyczne ciasto
RenataZ-et 02.05.2016 21:30
wygląda idealnie
Katarzyna59 02.05.2016 21:29
rewelacyjne ciasto
MAR3STA 02.05.2016 21:16
Znakomite ciasto
Motorek 02.05.2016 21:08
pyszne ciasto
Renata9 02.05.2016 20:59
Wyśmienite ciacho :-)
Mama niejadka 02.05.2016 20:50
Pyszne ciasto
halina17 02.05.2016 20:41
Smaczne ciasto.
bietka 02.05.2016 20:04
smaczne ciacho :)
Wiktoria29 02.05.2016 19:52
bardzo apetyczne
olkaaa 02.05.2016 19:28
wygląda smakowicie
Urszula Świeca 02.05.2016 19:21
Wspaniałe ciastko.))
jasiek 02.05.2016 19:17
trudno się takiemu oprzeć
noninka77 02.05.2016 19:02
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak