Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z czarnuszką Zewy
W misie robota umieścić mąkę, zakwas, sól i czarnuszkę i założyć hak do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Włączyć robot i wlewać wodę.
Ciasto wyrabiać 10 minut.
Blaszkę o wymiarach 11 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto.
Wilgotną dłonią wyrównać powierzchnię, zakryć ściereczką i zostawić na kilka godzin do wyrośnięcia ( czas wyrastania zależy od temperatury w pomieszczeniu ).
Gdy ciasto podwoi objętość wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni ( na dno wstawić naczynie z wodą ) i piec 20 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.