Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33

odc. 33 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • szponder wołowy

    1 kg z kością
  • olej rzepakowy

  • gorczyca biała cała

    do smaku
  • kminek cały

    do smaku
  • kolendra cała

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    do smaku

Purée z selera

  • seler

    3 sztuki
  • mleko

    500 ml
  • cukier kryształ

    5 g
  • musztarda sarepska

    1 łyżeczka

Sałatka

  • zielone jabłko

    3
  • cebula czerwona

    1
  • cytryna

    1
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33
W młynku mielimy kminek, gorczycę, kolendrę oraz gałkę.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33
Do zmielonych przypraw dodajemy pieprz i obtaczamy w nich szponder. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33
Następnie przekładamy mięso do głębokiego garnka z dużą ilością oleju i gotujemy na małym ogniu ok. 3-4 godziny. Garnek przykrywamy folią aluminiową, tak aby folia dotykała oleju. Po tym czasie przekładamy mięso na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220̊. Pieczemy do zrumienienia (ok. 10 – 15 minut).
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33
Purée z selera: pokrojony w kostkę seler przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Dodajmy sól i cukier. Gotujemy ok. 20-30 minut. Po tym czasie, wyjmujemy seler i miksujemy go dodając mleko z gotowania aż do uzyskania konsystencji purée. Na koniec dodajemy musztardę.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33
Sałatka: do miski wrzucamy pokrojone drobno jabłka i cebulę. Dodajemy sok z cytryny, odrobinę oleju, sól i pieprz kolorowy.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33
Upieczone mięso dzielimy na pół. Podajemy na purée z selera i sałatką z jabłek. Całość możemy polać olejem koprowym i ozdobić koperkiem oraz plasterkami rzodkiewki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

27.04.2016 11:31
Skusiłabym się na porcje tego dania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat