Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska zupa cebulowa a'la Igraszki Losu

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

masło 2 łyżki
cebula 4 sztuki
czosnek 2 ząbki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
bulion drobiowy 1,5 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Dodatkowo:

bagietka 1 sztuka
ser żółty 4-6 plastrów
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska zupa cebulowa a'la Igraszki Losu

Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i smażymy na wolnym ogniu 20 minut. Kiedy cebula zmięknie i delikatnie się zarumieni dodajemy cukier, posiekany czosnek oraz tymianek i smażymy kolejne 20 minut. Do zarumienionej mocno cebuli wlewamy wino oraz bulion i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 30 minut.

Bagietkę smarujemy czosnkiem. Na każdej kromce kładziemy plasterek sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut lub do momentu rozpuszczenia się sera.

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę serwujemy z serowo-czosnkowymi grzankami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 22.04.2016 23:32
skusiłabym się na miseczkę takiej zupki
norweska20 22.04.2016 20:54
chętnie bym zjadła
agnieszka214 22.04.2016 17:38
Bardzo lubię taką zupke

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak