Przepis i sposób przygotowania na: Duszone podudzia z kurczaka z ogonówką podane z glazurowaną marchewką
Umyte i osuszone podudzia zamarynować w oleju rzepakowym z gałązkami tymianku, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na 2-4 godziny. Zamarynowane mięso oprószyć mąką i obsmażyć na złoty kolor. Do tak przygotowanego kurczaka dodać cebulę, pieczarki, wędzonkę i seler, całość dusić około 10 minut, a następnie dodać piwo i bulion, dusić pod przykryciem do miękkości.
Marchewki obrać i wraz z szalotkami ugotować we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 5 minut), a następnie odcedzić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć marchewkę, szalotki i orzechy. Doprawić solą i pieprzem, dodać miód i ocet jabłkowy, odstawić w ciepłe miejsce.
Pod koniec duszenia dodać nalewkę, posiekaną natkę pietruszki i całość doprawić do smaku.
Aromatyczne podudzia podawać z glazurowaną marchewką i gotowanymi ziemniakami.