Przepis dnia III, odc. 21: Pieczone udka z kurczaka z gruszkami i morelami

Przepis dnia III, odc. 21: Pieczone udka z kurczaka z gruszkami i morelami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    4 szt.
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • przyprawa do kurczaka - pikantna

    2 łyżki
  • rosół z kury Kucharek

    1 szklanka
  • gruszki

    3 szt.
  • morele suszone

    8 szt.
  • cebule

    3 szt.
  • chrzan żurawinowy

    4 łyżki
  • natka pietruszki

    4 gałązki
  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • chili pieprz cayenne

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 21: Pieczone udka z kurczaka z gruszkami i morelami foto
Przyprawę do kurczaka wymieszać z olejem rzepakowym. Zamarynować udka z kurczaka i przełożyć do lodówki na min. 20 minut (jeżeli jest to możliwe najlepiej marynować udka przez całą noc).
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 21: Pieczone udka z kurczaka z gruszkami i morelami foto
W rondelku, na rozgrzanym oleju, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w ćwiartki gruszki (ze skórą, bez gniazd nasiennych). Doprawić tymiankiem, chilli, pieprzem kolorowym. Pod koniec dodać pokrojone na pół suszone morele, zalać rosołem i dusić około 5 minut.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 21: Pieczone udka z kurczaka z gruszkami i morelami foto
Udka z kurczaka obsmażyć na patelni. Do żaroodpornego naczynia przelewamy uduszone owoce, układamy na nich kurczaka. Doprawić solą i pieprzem, dodać pietruszkę dla aromatu, a następnie przykryć naczynie folią aluminiową. Kurczaka piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180°C.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 21: Pieczone udka z kurczaka z gruszkami i morelami foto
Udka podajemy z chrzanem żurawinowym udekorowane natką pietruszki.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 21: Pieczone udka z kurczaka z gruszkami i morelami foto
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

twixa13

19.10.2014 21:04
zrobiłam , potrawa jest smaczna i mało pracowita :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat