Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z kapustą i grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kg
masło roślinne 5 dkg
drożdże 5 dkg
śmietana 15 dkg
mleko 1 szkl
woda 1 szkl
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól do smaku

Farsz

kapusta kiszona 50 dkg
cebula 2 szt
grzyby leśne 20 dkg
jajko ugotowane na twardo 2 szt
olej 2 łyżki
białko 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
kminek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Mleko rozcieńczyć ze szklanką ciepłej wody. Z drożdży, niewielkiej ilości płynu i łyżki mąki zrobić rozczyn. Następnie z wyrobić wszystkie składniki ciasta, dodając po trochu rozcieńczonego mleka i rozczyn. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pierożki z kapustą i grzybami foto
2
Kapustę odgotować, odcedzić, posiekać.
Krok 2 - Pierożki z kapustą i grzybami foto
3
Grzyby ugotować. Posiekać na drobno
Krok 3 - Pierożki z kapustą i grzybami foto
4
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu, połączyć z kapustą i posiekanymi grzybami , przyprawić do smaku i chwilę podsmażyć. Wówczas dodać posiekane jajka, wymieszać, przestudzić.
Krok 4 - Pierożki z kapustą i grzybami foto
5
Z niewielkich kawałków ciasta robić placuszki, nakładać na nie farsz i zlepiać podłużne pierożki. Blaszki wysmarować tłuszczem. Pierożki układać na blaszce, posmarować białkiem i posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec na złoto.
Krok 5 - Pierożki z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 22.04.2016 09:20
świetne pierożki
IKrakowianka 17.04.2016 12:12
idealna przekąska
Stenka 16.04.2016 17:41
fajny przepis
Ola1young 16.04.2016 17:10
babcia tez takie robi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak