Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37

odc. 37 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • masło klarowane do smażenia

  • jajka do posmarowania ciasta

    2 szt

ciasto

  • woda

    300 ml
  • mleko

    150 ml
  • mąka pszenna

    1 kg
  • olej rzepakowy

    200 ml
  • drożdże świeże

    100 g
  • cukier drobny

    3 łyżki

farsz

  • cebula

    1 szt
  • pieczaki

    300 g
  • twaróg mielony

    200 g
  • ser parmezan, gran padao lub bszyn

    200 g
  • ser mozarella

    3 kulki

do smaku

  • tymianek Prymat

  • rozmaryn Prymat

  • oregano Prymat

  • masło klarowane do smażenia

  • pieprz czarny Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37 foto
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do dużej miski wlewamy wodę oraz mleko, dodajemy rozkruszone w dłoniach drożdże oraz cukier. Mieszamy i dodajemy olej. Mieszając ciasto ręką dodajemy partiami ½ mąki. Na koniec ciasto solimy i wsypujemy resztę mąki.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37 foto
Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy ręką w misce, a następnie przekładamy na deskę i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Gdy ciasto będzie sprężyste, przekładamy je z powrotem do miski, posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na min. 20 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37 foto
Farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Całość chwilę smażymy.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37 foto
W misce łączmy twaróg, ¾ startego sera dojrzewającego oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę. Przyprawiamy do smaku oregano i czarnym pieprzem.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37 foto
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy małe, okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy w odstępach w okręgu na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37 foto
Do środka wykładamy farsz serowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na ser wykładamy pieczarki. Wierzch posypujemy resztą sera dojrzewającego. Bułeczki smarujemy z wierzchu rozkłóconymi jajkami.
Krok 7 - Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37 foto
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 ̊C na ok. 12-15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kuchcik gotuje

04.11.2016 07:38
Ciekawa propozycja na wytrawne danie z ciasta drożdżowego :)

wedith1

03.11.2016 21:21
pysznie i apetycznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat