Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami
Kroki postępowania
Drożdże mieszamy z mąką tortową, solą i cukrem. Mleko podgrzewamy z masłem (masło ma się rozpuścić) i dodajemy do mąki. Na koniec dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto – ok. 4 minut. Pod koniec dodajemy mąkę pełnoziarnistą.
Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy kilka minut. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażamy aż płyn odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy aż nadzienie wystygnie. Do zimnego farszu dodajemy startą mozzarellę. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka nakładamy po 1 łyżce farszu i formujemy okrągłe bułeczki.
Po tym czasie bułeczki smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut.
Bułki studzimy na kratce.