Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada bananowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

jajko 4 szt.
cukier 1/2 szklanki
mąka 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
banan 2 szt
cukier puder do posypki

Składniki na krem

serek homogenizowany 1 szt
banan 2 szt./bardzo dojrzałe
mleko 1/3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt.
cukier puder 3 łyżki
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada bananowa

Kroki postępowania

1
Wykonanie kremu:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącym mleku. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem, serkiem i bananami na gładką masę. Skropić sokiem z cytryny do smaku, połączyć z żelatyną i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Rolada bananowa foto
2
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka.
Krok 2 - Rolada bananowa foto
3
Następnie całość utrzeć, wymieszać bardzo starannie z mąką, proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Rolada bananowa foto
4
Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec przez 15 minut.
Krok 4 - Rolada bananowa foto
5
Następnie zwinąć w rulon razem z papierem do pieczenia, po czym owinąć ściereczką.
Krok 5 - Rolada bananowa foto
6
Po ostudzeniu, lekko rozwinąć, posmarować kremem, włożyć do środka obrane banany, delikatnie ponownie zrolować i posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Rolada bananowa foto
7
Odstawić w chłodne miejsce, po schłodzeniu kroić w grube plastry.
Krok 7 - Rolada bananowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katrina.u 12.04.2016 09:05
pycha mniam
halina17 11.04.2016 20:04
Dobra rolada.
Marta1986 11.04.2016 19:47
pyszne mniam
Bernadeta1 11.04.2016 17:55
pysznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak