Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w czterech smakach

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
batat 2 szt
cebula
czosnek 3 ząbki
cydr 350 ml
imbir kawałek korzenia
papryka 1
ocet balsamiczny 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
miód 2 łyżki
masło
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
oliwa
sól
pieprz
cynamon
Kmin rzymski mielony Prymat
kardamon

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w czterech smakach

Piekarnik rozgrzać do 190 C. Żeberka umyć, ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Cebulę z czosnkiem i polową imbiru obrać pokroić w półplasterki i wyłożyć na żeberka. Obsypać solą i pieprzem a następnie zalać wszystko cydrem. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Przygotować zaprawę do mięsa. Pozostały imbir obrać i wraz z papryką posiekać na drobniutką kostkę. Włożyć do miseczki i dodać ocet balsamiczny, sos sojowy, miód oraz pół łyżeczki kminu rzymskiego, kardamonu i cynamonu i koncentrat. Wymieszać by składniki dobrze się połączyły. Bataty obrać pokroić na kawałki i gotować na parze do miękkości.
Żeberka po wyjęciu z piekarnika przestudzić i 10 minut przed smażeniem przesmarować z każdej strony wcześniej przygotowaną zaprawą. Żeberka smażyć na grillu lub patelni grillowej i w trakcie smażenia smarować zaprawą. Smażyć do uzyskania ciemno przypieczonego mięsa.
Sos z cydru w którym gotowały się żeberka, zredukować o połowę i dodać 2 łyżki masła i trochę cynamonu. Wymieszać i sos gotowy.
Bataty przełożyć do garnka i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, dodać łyżkę masła i odrobinę cynamonu. Wymieszać. Podgrzać w razie potrzeby.
Usmażone żeberka wyłożyć na talerz z batatami z sosem cydrowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 03.04.2016 08:14
apetyczne są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak