Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto znane jako pawi ogon:)

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 3 szt
mąka pszenna 3/4 szkl
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

ciasto kruche

mąka pszenna 3 szkl
masło 250 gram
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
cukier puder 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
smietana 18% 3 łyżki
powidła śliwkowe 1 szkl
orzechy włoskie 1,5 szkl
cynamon Prymat 1 łyżeczka

krem

mleko 3,2% 1 litr
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 szt
jajko 3 szt
mąka pszenna 4 łyżki
budyń śmietankowy 1 szt
ciastka 21 szt
czekolada gorzka 1/2 szt
masło 250 gram
galaretka agrestowa 2 szt
woda gorąca 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto znane jako pawi ogon:)

Kroki postępowania

1
Składniki na biszkopt białka ubijamy, dodaj cukier, żółtka i mąka. Piec 180 stopniach ok 25 minut. Składniki na cisto kruche zagniatamy.
Krok 1 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto
2
Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 2 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto
3
Każdą część musimy rozwałkować, posypać cynamonem, posmarować powidłami i posypać pokrojonymi orzechami.Zwijamy roladę
Krok 3 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto
4
Każdą roladę układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut ( na złoty kolor)
Krok 4 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto
5
3/4 litra mleka wlewamy do garnka i gotujemy. 1/4 mleka do niej dodajemy jajka, cukier mąkę, budyń, mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy na sztywną masę. Studzimy i łączymy z masłem. Dzielimy na 4 części.
Krok 5 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto
6
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku i studzimy
Krok 6 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto
7
Biszkopt smarujemy kremem, układamy na nim upieczone rolady. Pomiędzy rolady wlewamy tężejącą galaretkę.
Krok 7 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto
8
Na rolady i galaretkę wykładamy masę i układamy ciasteczka herbatniki ( u mnie kolorowe), smarujemy masą i posypujemy startą czekoladą. Smacznego
Krok 8 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 01.04.2016 21:51
Takie ciasto lubie
Ola1young 01.04.2016 15:23
na pewno smaczne
Konczi 01.04.2016 11:24
takie ciasta to ja lubię ;)
w mojej kuchni 01.04.2016 10:01
pysznie i aromatycznie na deser
IZABELA29 01.04.2016 07:26
Pewnie smaczne
halina17 31.03.2016 22:49
Dobre ciasto.
Łukasz15 31.03.2016 22:30
Pyszne ciasto
Marta1986 31.03.2016 21:19
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak