Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sandacz na maśle z sosem chrzanowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

sandacz 1,5 kg
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
sok z cytryny
masło 100 g
mąka pszenna +bułka tarta w proporcji 1:1

Sos chrzanowy

pieczarki 7 szt
cebula biała 1 szt
masło 1 łyżka
bulion 0,5 szklanki
śmietana 18 proc 3 łyżki
sos chrzanowy majonezowy 2 łyżki
chrzan ze słoika 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sandacz na maśle z sosem chrzanowym

Sandacza kroimy na dzwonki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dzwonki dokładnie obtaczamy w wymieszanej mące z bułką tartą. Smażymy z każdej strony na roztopionym maśle. Ryba musi być rumiana. Na osobnej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy zmniejszą objętość wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę, sos chrzanowy i chrzan. Całość mieszamy i redukujemy do zgęstnienia. Podajemy z rybą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.12.2016 17:39
Pysznie wyglada
w mojej kuchni 30.03.2016 21:04
smacznie ryba doprawiona
VioletoweKucharzenie 30.03.2016 19:44
Bardzo delikatna i zdrowa rybka w połączeniu z chrzanowym sosem stanowi smaczny obiad lub kolację. A sandacz sam w sobie jest jedną z lepszych ryb, które uwielbiam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak