Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pełnoziarnisty

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dag pełnoziarnista
drożdże suche 1 opakowanie
otręby pszenne 5 łyżek
cukier 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczki
woda 2 szklanki
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pełnoziarnisty

Mąkę wymieszać z otrębami, drożdżami i przyprawami, dolać ciepłą wodę i wymieszać tylko łyżką ( nie musi być dokładnie wymieszane i odstawić na kilka minut, aby drożdże się uaktywniły. Po około 15 minutach dolać oliwę i przy pomocy robota zagnieść ciasto ( wyrabiać je kilka minut) , następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować 1 większy lub tak jak ja 2 mniejsze bochenki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu zimną wodą i posypać delikatnie mąką, odstawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym do 200st piekarniku około 35-40 minut w zależności od wielkości bochenków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.05.2016 17:02
fajny chlebek
Babeczka35 30.03.2016 20:42
Pyszny chlebek.
Futka 30.03.2016 13:10
Wspaniały chlebek - domowy najlepszy :)
Habibi 30.03.2016 12:50
uwielbiam domowy chlebek :)
Beatris 30.03.2016 11:11
Pyszny domowy chlebek:)
Czyki 30.03.2016 10:45
Taki chlebuś to rarytas:)
IZABELA29 30.03.2016 10:33
Pyszne pieczywo
Malinka 30.03.2016 10:27
Chlebek prezentuje się wybornie!
norweska20 30.03.2016 10:12
chętnie bym zjadła taki wypiek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak