Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini mazurki z masą czekoladową i ryżem preparowanym.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto;

mąka pszenna 30 dag
cukier puder 5 dag
masło 20 dag
jajko 1 szt.
żółtko jajek 2 szt.
proszek do pieczenia 1/3 łyzeczki

Nadzienie;

masło 5 dag
mleko 50 ml
powidła śliwkowe (węgierkowe) 3/4 szkl.
ryż preparowany 2 szklanki
czekolada mleczna 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Mini mazurki z masą czekoladową i ryżem preparowanym.

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, wyklejamy nim tartaletki dodatkowo nakłuć widelcem. Pieczemy na złoty kolor w 180C około 20 min.. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

W garnku o grubym dnie rozpuszczamy czekoladę i masło a na końcu dolewamy mleko. Mieszamy aż czekolada będzie gładka. Lekko studzimy i dodajemy ryż preparowany. Mieszamy aby dokładnie pokrył się czekoladą. Jeśli masa będzie za rzadka wtedy dodajemy jeszcze ryżu.

Zimne tartaletki smarujemy w środku powidłem śliwkowym a na nie wykładamy masę czekoladową. Dekorujemy dowolnymi bakaliami.



Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 22.03.2016 16:58
pomysłowe do koszyczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak