Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka szczawiowa z jajkiem.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar z kurczaka 1,5 l
szczaw 300 g
jajko 4 sztuki
śmietana 150 ml
mąka pszenna 1,5 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Można jeść szczawiową z chlebem, smacznie także smakuje z gotowanymi ziemniakami.

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka szczawiowa z jajkiem.

Nastawić jajka na gotowanie, ugotować je na twardo. Ugotowane i przestygnięte jajka obrać ze skorupek i pokroić na mniejsze części - można przykładowo na ćwiartki, czy nawet jeszcze drobniej. Ja miałam około 1,5 litra już wcześniej ugotowanego rosołu, wywaru (przygotowanego na porcji rosołowej z włoszczyzną) zatem wykorzystałam go jako baza do zupy. Podgrzałam rosół i dodałam do niego szczaw ze słoika (konserwowy). Śmietanę (22% tłuszczu) wymieszałam z mąką. Gdy zupa się zagotowała przelałam do niej mieszankę śmietany i mąki, rozprowadziłam ją w zupie. Zupę doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy dodałam ugotowane i pokrojone jajka, zamieszałam i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 21.03.2016 15:23
dawno nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak