Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowe ragout

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 mała
papryka zielona 1 mała
papryka żółta 1 mała
cebula czerwona 1
oliwki czarne ok. 15 sztuk
woda gorąca ok. 350 -400 ml
pasta wasabi ok. 1/2 łyżeczki
krem balsamico 1 łyżeczka
syrop klonowy 3- 4 łyżeczki
ząbek czosnku 1
sok z cytryny 2 łyżeczki
oliwa 1 -2 łyżki
sól do smaku
pieprz
tymianek szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowe ragout

Kroki postępowania

1
Z umytych strąków papryki usunąć gniazda nasienne , miąższ dość grubo pokroić. Cebulę i oliwki pokroić w plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę.. Wszystko razem połączyć , skropić sokiem z cytryny, dodać odrobinę soli , pieprzu i tymianku , zamieszać.
Krok 1 - Paprykowe ragout foto
2
Na rozgrzaną patelnię wlać 1-2 łyżki oliwy i włożyć papryki, szybko podsmażyć na silnym ogniu.
Krok 2 - Paprykowe ragout foto
3
Warzywa podlać gorącą wodą, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 25 minut. W trakcie duszenia kilka razy mieszamy i sprawdzamy stan płynu.
Krok 3 - Paprykowe ragout foto
4
Po 25 minutach dodajemy pastę wasabi ,crem balsamico i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką chłodnej wody, mieszamy do momentu zgęstnienia.
Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, zdejmujemy z ognia i doprawiamy syropem klonowym. Jeśli to konieczne to jeszcze solimy .
Podajemy z ryżem.
Krok 4 - Paprykowe ragout foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 19.03.2016 16:16
pyszne jedzonko
Wacław 19.03.2016 11:25
moje smaki,danie na 5 :-)
2milutka 18.03.2016 19:48
apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak