Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka szpikowana czosnkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka wieprzowa bez kości 1,5 kg
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
czosnek 1 główka
olej 2 łyżki
cebula 1 średnia

Porada

Upieczone gorące mięso możemy jeść jako danie obiadowe lub możemy odstawić do wystygnięcia i spożywać na zimno jako dodatek do chleba.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka szpikowana czosnkiem

1. Mięso myjemy i osuszamy.
2. Czosnek obieramy.
3. W mięsie z obu stron robimy kieszonki, do których wkładamy ząbki czosnku.
4. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce.
5. Karkówkę nacieramy przyprawami z każdej strony, skrapiamy olejem, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
6. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
7. Do naczynia żaroodpornego z mięsem wkładamy cebulę, liść laurowy i ziele angielskie.
8. Tak przygotowane mięso wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 22.03.2016 18:12
dobra karkówka
Jadwiga/Jaga85 21.03.2016 20:13
Pyszne mięsko
Wafelek2601 21.03.2016 19:09
Bardzo smaczna
adelajda 21.03.2016 17:24
Dobre mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak