Przepis i sposób przygotowania na: TARTA FRANCUSKA Z GRZYBAMI, KASZĄ I SOSEM ŚMIETANOWO-SEROWYM Z ZIOŁAMI
Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem , wylepiamy ciastem francuskim , nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na 10 minut w celu podpieczenia ( spód możemy wysypać fasolą w celu obciążenia ).
Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Masło rozgrzewamy dodajemy posiekaną drobno cebulę, a po chwili czosnek.
Wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, solimy by puściły wodę i smażymy ok. 10 minut – doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,papryką oraz posiekaną natką pietruszki.
Przestudzony farsz wykładamy na podpieczony spód z ciasta francuskiego.
Jajka roztrzepujemy ze śmietana , solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i wylewamy na tartę,
Wierzch przykrywamy pokrojonym w plasterki serem camembert.
Zapiekamy w 170C przez ok. 25 minut – do zarumienienia i zapieczenia masy serowo-śmietanowej.
Zajadamy gorące!
Smacznego!