Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada cielęca

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina 1 kg (szynka)
wino białe wytrawne 250 ml
ocet 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
tymianek 1 garść
natka pietruszki 1 garść
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżeczki
jajko ugotowane na twardo 5 szt
cebula 1 szt (posiekana)
marchewki 2 szt (ugotowane)
papryka czerwona 1 szt (ugotowana i pokrojona)
bulion warzywny 1,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada cielęca

Mięso po usunięciu błon zalałem winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką.
Odstawiłem na kilkanaście minut. Osobno zmieszałem bułkę tartą, ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i cebulą przesmażoną na maśle.
Wyjąłem mięso z marynaty, osuszyłem i posmarowałem farszem. Pośrodku położyłem marchewki oraz papryki. Zwinąłem roladę ( niezbyt mocno ), podwinąłem do środka brzegi, aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Obwiązałem sznurkiem. Gotowałem w bulionie około godziny. Kiedy rolada była miękka, wyjąłem ją z garnka i obciążyłem.
Podałem po wystygnięciu z dodatkiem świeżo startego chrzanu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_sl 15.03.2016 15:08
ślinka cieknie na sam widok
Iwusia 14.03.2016 21:49
wspaniale sie zapowiada, bardzo smakowicie
agnieszka214 14.03.2016 18:44
dobre miesko mniam
cukiereczek 14.03.2016 18:11
zapowiada się smacznie
Ania321 14.03.2016 16:38
Wygląda pysznie :)
Janina 14.03.2016 16:02
Świetne mięsko;))
Agnieszka-87-25 14.03.2016 14:53
całkiem smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak