Doradca Smaku IV: Nietypowy sposób na jajka, odc. 8

odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Nietypowy sposób na jajka, odc. 8

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula czerwona

    1
  • kiełbasa

    80 g
  • pieczarki

    4
  • pomidory suszone Smak

    kilka
  • kminek mielony

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • bazylia otarta Prymat

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
  • jajka

    4
  • Ser Koryciński naturalny świeży

    150 g
  • ogóreczki konserwowe

    kilka
  • szczypiorek

    pęczek
  • natka pietruszki

    pęczek
  • olej rzepakowy

  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Nietypowy sposób na jajka, odc. 8
Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki. Cebulę kroimy w kostkę. Składniki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Pieczarki kroimy w ćwiartki i na cienkie paski i dodajemy na patelnię.
Całość doprawiamy do smaku świeżo mieloną solą, pieprzem, kminkiem i smażymy razem.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Nietypowy sposób na jajka, odc. 8
Jak wszystkie składniki będą podsmażone dodajemy kilka pokrojonych w paski pomidorów suszonych i doprawiamy do smaku roztartym w dłoniach oregano i bazylią.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Nietypowy sposób na jajka, odc. 8
Cztery małe foremki do zapiekania smarujemy masłem i przekładamy do nich składniki z patelni. Do każdej foremki na wierzch wbijamy jajko i posypujemy z wierzchu startym serem korycińskim lub dowolnym serem podpuszczkowym np. mozzarella. Foremki wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego ciepłą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości foremek. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na ok. 25 min do piekarnika nagrzanego do 160°C.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Nietypowy sposób na jajka, odc. 8
Foremki wyjmujemy z piekarnika, posypujemy startym szczypiorkiem i natką pietruszki. Podajemy z ogóreczkami pokrojonymi w cienkie paski.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat